Make Up 2 Make Up

Be the change you wish to see in the world (Mahatma Gandhi)

Afscheid

Leave a comment

DSC08820Om vier uur in de namiddag komt de groep voor de laatste keer bijeen in café Mitini. We hebben afgesproken om al het geleerde, wat nu ook bij elkaar is gebracht, in praktijk om te zetten. Om zeven uur is het officiële afscheidsdiner en iedereen is verzocht een extra inspanning te leveren om zich perfect op te maken.

De meisjes uit het Westen zien er prachtig uit in hun traditionele sari’s. Rood, goud, groen, zwart, paars en heel veel schitterende en blinkende motiefjes domineren het vrolijke kleurenpalet. De meeste transgenders hebben hun outfit bij want ze zijn toch nog niet allemaal zelfzeker genoeg om in vol ornaat de straat op te gaan.

Binnen enkele minuten gonst het van de activiteit. Iedereen is vrolijk, opgewonden en enthousiast. Het is fijn om te zien hoe ze in de rush naar het feestje heel eventjes de hardheid van hun bestaan vergeten. Bas en Wendy maken foto’s. Maar omdat Wendy er met haar blonde haar al genoeg uitspringt, besluit ik ook voor haar een sari te kopen. Wanneer ik terugkom en vraag om Wendy in het traditionele kledingstuk te helpen, gaat het volume in de kamer nog enkele decibels omhoog. Het paars-zwarte kledingstuk wordt gewikkeld en geplooid tot het helemaal goed zit. Met de hulp van vier dames wordt ze als echte royalty ingepakt. Het is een hele opgave die ze zeer ernstig nemen. Traditie is traditie en daar wordt niet van afgeweken.

Rond halfzeven is iedereen opgemaakt en klaar voor het diner. Na heel wat gediscussieer slagen we erin vijf taxi’s bij elkaar te krijgen die ons naar ’Buzz Café’ brengen. Een plaats die zij uitgekozen hebben, waar ze aanvaard worden en zich veilig en thuis voelen.

Ondertussen is het donker geworden en om een mij nog steeds onbekende reden werken de meters van de taxi’s niet meer en gaan de prijzen omhoog. Als ze dan ook nog merken dat dit een bont gekleurd gezelschap is, maakt dat de onderhandelingen niet eenvoudiger. Kim lost het op in kordaat en feilloos Nepalees.

Er zijn hapjes en een aperitiefje van lokale whisky waar ik ver van wegblijf. Zowel de hapjes als het drankje zijn zeer spicy. Ik ontmoet er toevallig ook nog Susan. Zij is de dame die de school leidt waar sommige van onze mensen Engels volgen.

DSC08861Het eerste hoogtepunt van de avond is de diplomauitreiking. Iedereen krijgt een certificaat haartooi en make-up waar ze supertrots op zijn. Met brede glimlach gaat iedereen op de foto. Het tweede hoogtepunt is het buffet. Heerlijk Nepalees eten zoveel hun hartje en maag begeert. Het derde hoogtepunt is Kim die verschijnt uit het niets in een prachtige roze met pailletten geborduurde sari. Er worden twee pasjes gedanst en voor we het beseffen, is het moment van afscheid voor de vroege vertrekkers reeds daar.

De meisjes uit het Westen komen ons uitgebreid knuffelen. Hun oprechte dankbaarheid ontroert me diep. Ik voel mijn gemoed volstromen en mijn ogen wazig worden. Op dat moment wordt het me voor de zoveelste keer duidelijk waarom ik hier ben en blijf terugkomen. Ik kijk naar Fabio die naast me staat en zie dat hij het zonder woorden met me eens is. Dankbaar en bescheiden laat ik alles binnenkomen.

DSC08862Voldaan en gelukkig stappen Fabio en ik een uurtje later in een taxi richting hotel en terwijl mijn hoofd voor de derde keer die dag tegen het dak van de taxi botst, bedenk ik opnieuw hoe gul het leven voor me is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s